En flott dag i Stovnerhallen i paraidrettens tegn

Postet av Frank Eilert Fossum den 23. Okt 2023


Det var mye som skulle rigges til . . .

. . .

. . .

. . . før rådgiver i paraidrett hos Oslo Idrettskrets Kine Wold Lunde, som var ansvarlig for Paraidrettsdagen i Oslo, kunne ønske velkommen til de mange tilbyderne som var tilstede med tilbud til paraidrettsutøvere. Og ikke minst var hun glad for å se de mange brukerne og ledsagerne som var kommet for å orientere seg om aktivitetene.


Styreleder Marcela Montserrat Fonseca Bustos i Oslo idrettskrets hadde også noen gode ord til forsamlingen . . .


. . . før Friskis&Svettis fikk anledning til å varme opp musklene, og sette fart i gladdopen i hjernen til alle som var tilstede . . .

. . .

. . .


Det var mange som var nysgjerrige på hva idrettsbevegelsen kan tilby av aktiviteter til barn og ungdommer med funksjonshemninger. Selve ordet dekker en utrolig mengde varianter, man kan nesten si en for hver person. Heldigvis var det overraskende mange idrettslag og organisasjoner som har tilbud om fysisk aktivitet. Noen med lang erfaring, og noen ferskere. Alle har de tatt et samfunnsansvar for å hjelpe til slik at alle kan få anledning til å utfolde seg. Teste grensene sine, føle på mestringsglede, utvikle seg. Og ikke minst kunne gjøre dette i sosiale og trygge miljøer. Kort og godt: gi alle muligheten til å leve et godt liv.

Nedenfor er det noen bilder som viser mangfoldet av aktivitetene. Forhåpentligvis fant publikum som var på leit etter noe som passet dem gode forbindelser.


Norges fekteforbund har tilbud til paraidrettsutøvere. Her er Star Wars-utgaven.


Linderud IL/Linje 5 Håndball Superlinja, tilbyr tilrettelagt håndball.


Kjelsås IL har et allsidig tilbud til paraidrettsutøvere. I Stovnerhallen ble det demonstrert diverse spill med utgangspunkt i å treffe hull og kurv . . .


. . . turn, friidrett og ballongbadminton.I Sportsklubben av 1909 er det muligheter med boksing . . .


. . . og bryting.


Vålerenga Paraishockey (tidligere Oslo Kjelkehockeyklubb) var på plass. Det var også den røde pucken.


For oss fra Stovner, sikkert andre også, er det gledelig å se at Sveiva EL-innebandy er i støtet.


Det er ikke nødvendig å måtte utføre paraidrett innendørs. Her er det Nøklevann ro- og padleklubb og Oslo Kajakklubb som lokker med turer på vannet. Ved siden av er Norges Skiforbund hyppe på å fortelle om skileik og
-konkurranse for paraidrettsutøverne.


Sportsklubben Speed er en stor klubb i Groruddalen, 1500 medlemmer. For å være litt personlig, det var også en stor klubb for oss som er oppvokst i Oslo sentrum. En klubb med mange idretter. Svømming var en av dem. Nå har de kuttet ut alt annet enn svømming, og de har tilbud til funksjonshemmede.


Vi befinner oss fortsatt i vannet. KNS (Kongelig Norsk Seilforening) orienterer om deres tilbud.


Foreningen Ridderrennet er et produkt av den blinde kulturarbeideren Erling Stordahl. Han mente det skulle gå an å legge til rette for at blinde skulle gå på ski – nemlig! På standen i Stovnerhallen hadde foreningen lagt vekt på Barnas ridderuke i 2024.


Ved siden av Foreningen Ridderrennet var naturlig nok Norges Blindeforbund sin stand. Det er mange blinde og svaksynte som utøver idrett, så mange at Blindeforbundet har sin egen idrettskonsulent.


Røa IL Fotball og NFF Oslo hadde rigget til en fotballbane.


Bordtennis for parautøvere er en stor idrett. Oslo Bordtennisklubb hadde rigget til både et lite og et stort bordtennisbord.


Her er det om å gjøre å ha/få god konsentrasjon.


Tautrekking er fryktelig morsomt – også blir du så sterk.


Det er ikke tvil om at tilbudet til dem som trenger noe tilretteleggelse dekker variasjonene i funksjonshemningene.


Stovner SK har holdt på med volleyballvarianter for funksjonshemmede i flere år. I tillegg til diamantvolleyball, som på bildet, har klubben også sittevolleyball.


Friskis&Svettis styrte en stand med tunge baller, men også litt lettere som skulle opp i kurven.


Akers Avis Groruddalen skjønte at Paraidrettsdagen i Oslo var noe de måtte dekke. De sendte Rolf Wulff. Her er han i selskap med OIKs styreleder Marcela Montserrat Fonseca Bustos, generalsekretær i OIK Magne Brekke, og styreleder i Stovner SK Svein Sikle. Nå var det ikke sånn at det ikke skjedde noe i Stovnerhallen, tvertom. Hvis det ikke hadde skjedd, så hadde Wulff fått det til å skje. Vi ser for oss overskriften i avisa . . .


. . . full krig i OIK!


Det nærmer seg slutten på runden. Dette er Carpet Bowls (teppebowling), som Stovner SK har tatt opp på programmet i den nyopprettede Bowlinggruppa. Idretten er godt tilrettelagt for funksjonshemninger. Dessuten har den en sosial form som gjør den attraktiv i klubbens fredagsprosjekt «Åpen Hall» . . .


. . .


Så var det tid for nedrigging . . .


. . . før man rigget opp for den avsluttende markering av dagen med diamantvolleyballkamp mellom Moss Volleyballklub og Stovner SK Volley.


Briefing før kampstart . . .


. . . så var kampen i gang . . .


. . .

Det var gøy


Stilen var upåklagelig


Kampen ble avsluttet med hygge og pizza før Moss VBK tok fatt på hjemveien.


Det var utrolig mye å se på og ta innover seg når jeg ser tilbake på mine drøye 4 timer i Stovnerhallen. Overrasket er et ord som faller meg inn. Overrasket over hvor mange idrettslag og organisasjoner som har tatt et samfunnsansvar for å tilrettelegge de fysiske aktivitetene for barn og unge – og voksne med – som trenger det, breddeidrett. Vi er vant til at paraidrettsutøvere som er i eliteklassen oppnår utrolige resultater med hjelp fra Olympiatoppen og andre som har som oppgave å tilrettelegge for dem.

Det vi så i Stovnerhallen beviser at frivilligheten og dugnadsånden lever, for ikke å si leverer. Hjulpet økonomisk av velvillige firmaer, stiftelser o.l. Og selvfølgelig det offentlige.

Mangfoldigheten av funksjonshemninger gjør at idrettslag som legger tilrette for fysisk aktivitet, trenger flere som har relevant kompetanse. Det gjelder instruktører og rådgivere. En slik kompetanse er viktig for å gjøre kvaliteten på tilbudene bedre, og for å kunne legge til rette for at enda flere kan oppnå målet om å leve et godt liv. Selv om de pårørende og frivillige strekker seg til det ytterste, er jeg redd prisen på vafler og kaffe i klubbhusene og på arrangementer ikke strekker til.

Det va'kke meningen at dette skulle synes å munne ut i en fortvilet misstemning. Selve arrangementet ga jo grunn til det motsatte. Masse folk som kom for å se tilbudene, mange entusiastiske tilbydere, med en for meg overraskende mengde aktiviteter. Og kjempestemning fra de første rytmene og bevegelsene fra den energiske instruktøren. 

Takk til OIK som ga oss denne dagen. Nå gjenstår det bare å se om energien fra arrangementet avstedkommer reaksjoner i form av større aktivitet for flere.

 

Det var mange aktører som ville vise fram sine tilbud. Listen ser du her: 

Norges Bowlingforbund
Norges Carpet Bowls Forbund


Nedenstående lenke gir en oversikt over paratilbudene i Oslo:
https://www.idrettsforbundet.no/siteassets/oslo-idrettskrets/dokumenter/idrett-for-funksjonshemmede/oppdatert-oversikt-august-23.pdfKommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.